11 april 2018, 17:00 u

Programma

17.00-18.00 uur: Drs. Mw. Kaya Peerdeman, gezondheidspsycholoog, Universiteit Leiden, afdeling Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie. Kaya Peerdeman schreef een wetenschappelijk artikel over pijnvermindering door verbeelding en heeft daarvoor de prijs gewonnen voor beste academische artikel 2015-2016 van de Postgraduate School For Research and Education in Experimental Psychopathology (EPP). Publicatie 19 april in European Journal of Pain. Abstract: De centrale rol van verwachtingen bij placebo-effecten op pijn. Placebo’s kunnen zowel positieve als negatieve effecten hebben op de gezondheid. Zo is herhaaldelijk gevonden dat placebobehandelingen (zoals suikerpillen en injecties met zoutoplossingen) pijn en andere lichamelijke klachten kunnen verminderen. Doorgaans wordt gedacht dat deze effecten optreden door de verwachtingen die mensen hebben over de effecten van de placebo. Enkel de verwachting van pijnvermindering kan daadwerkelijke pijnvermindering veroorzaken. Dergelijke verwachtingen kunnen ook de uitkomsten van actieve behandelingen beïnvloeden. Zij zal verschillende leerprocessen bespreken die verwachtingen en daarmee pijn beïnvloeden. Daarbij gaat het over het leren door eigen ervaringen en door de instructies van anderen (bijv. voorschrijven behandeling door arts). Daarnaast presenteert zij haar onderzoek naar de effecten van mentale verbeelding. In twee experimentele studies toonde zij samen met collega’s aan dat het zich verbeelden van lagere pijn kan leiden tot lagere verwachte pijn en daarmee ook tot daadwerkelijk minder intense pijn.

18.45-19.45 uur: Dr. Henk Koning, pijnspecialist/anesthesioloog. Na zijn studie geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam werd Henk Koning opgeleid tot anesthesioloog in het Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein. Van 1987 tot 1988 was hij werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk met als aandachtsgebied de intensieve zorg voor brandwondpatiënten. In 1988 trad hij toe tot het Medisch Centrum Leeuwarden waar hij de afdeling Pijnbestrijding opzette. Van 2009 tot 2016 was Henk Koning werkzaam in het Medisch Centrum Jan van Goyen te Amsterdam, het DC Pijncentrum in Almere, en de DC Klinieken Lairesse aan het Valeriusplein in Amsterdam. Dr. Henk Koning heeft uitgebreide ervaring met pijnbestrijding en heeft in verschillende nationale en internationale vaktijdschriften gepubliceerd. Zijn aandachtsgebieden binnen de pijnbestrijding zijn rugklachten, nekklachten, hoofdpijn, aangezichtspijn, oorsuizen, en fibromyalgie (een vorm van chronische pijn).
Henk Koning is lid van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie, de Dutch Pain Society, en de International Association for the Study of Pain. Hij heeft expertise op gebied van hoofdpijn, aangezichtspijn, nekpijn, rugpijn, fibromyalgie, oorsuizen, pijnlijke voeten, en andere pijnklachten.
Henk heeft verschillende nationale en internationale publicaties in de pijnbestrijding op zijn naam staan. Hij schreef o.a. het boek “Een andere aanpak van chronische lage rugklachten”.

20.00-21.00 uur: Dr. Henk Koning, pijnspecialist/anesthesioloog Tinnitus.

PO-punten
Door deelname aan het volledige programma kunt u 3 punten behalen. Bij het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing is de bijeenkomst voor artsen geaccrediteerd voor 3 uur.

Locatie
Beatrixgebouw aan het Jaarbeursplein te Utrecht.


Meer data