7 februari 2018, 17:00 u

Programma

17.00-18.00 uur: Prof. Dr. Andries Kalsbeek is hoofd van het laboratorium voor Experimentele Endocrinologie en hoogleraar Experimentele Neuroendocrinologie bij de afdeling Endocrinolgie en Metabolisme op het AMC te Amsterdam, a.kalsbeek@nin.knaw.nl. Abstract:  De relatie tussen brein, energiestofwisseling en het metabool syndroom. Onze biologische klok is gelokaliseerd in de suprachiasmatische nuclei (SCN) in de hypothalamus. De SCN legt zijn ritme op aan de rest van het lichaam via zijn projecties naar de neuro-endocriene en pre-autonome neuronen in de hypothalamus. Via de neuro-endocriene neuronen moduleert de SCN hormoonafgife en via de pre-autonome neuronen moduleert de SCN de activiteit van allerlei organen, zoals o.a. hart, lever, spieren, maag en vetweefsel. De sterke relatie tussen het brein, energie metabolism en dag/nacht ritmes is de laatste jaren veel duidelijker geworden. Kalsbeek bespreekt o.a. de kwetsbaarheid van het brein voor allerlei chronische ziektes zoals het metabool syndroom.

18.45-19.45 uur: Dr. Ruud van Erve, orthopedisch chirurg, bespreekt aan de hand van literatuur de neurologische gevolgen op de lange termijn bij wervelletsels.

20.00-21.00 uur: Dr. T. van der Wurff, psychiater Frits van der Wurff gaat in op de gevolgen van trauma’s op het ontstaan van psychiatrische stoornissen, met name op de PostTraumatische Stresstoornis

PO-punten
Door deelname aan het volledige programma kunt u 3 punten behalen. Bij het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing is de bijeenkomst voor artsen geaccrediteerd voor 3 uur.


Meer data